De hemliga agenterna har oftast en grå vardag, fjärran från skjutvapen och våld.
De hemliga agenterna har oftast en grå vardag, fjärran från skjutvapen och våld. Bild: Cottonbro studios

Karl af Geijerstam: Därför har de hemliga agenterna en grå vardag

Ett vanligt medelklassliv i en villaförort är en bra täckmantel för de som ägnar sig åt underrättelseverksamhet mot Sverige.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I veckan utspelades scener som skulle kunna vara hämtade ur en James Bond-film i ett villaområde utanför Stockholm. Poliser från nationella insatsstyrkan firades ned från Blackhawkhelikoptrar för att gripa ett par i 60-års åldern. De är både nu anhållna misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet.

Det som har framkommit hittills är att paret är från Ryssland och flyttade till Sverige i slutet av 90-talet. Både mannen och kvinnan har fått svenskt medborgarskap. I Sverige har de drivit bolag som bedrivit import och export av bland annat elektronikkomponenter och industriteknik. Enligt Expressen har paret utbildats i Moskva i matematik och teknik. För några år sedan förekom bolagen i en utredning av Skatteverket då man misstänkte bolagen var inblandade i fusk med mervärdesskatt.

ANNONS

I låten ”Under antaget namn” skaldade en gång proggbandet Blå Tåget: ”Men trots alla avslöjanden är det knappast allmänt känt / Hur vardagen ser ut för en hemlig agent”. Men en del av vardagen känner vi till och den verkar rätt ordinär. Expressen rapporterar att paret varit aktiva på det ryska sociala mediet Odnoklassniki. Där har de lagt bilder från semesterresor, bland annat fiske- och skidresor till Norge. Men aktiviteten upphör tvärt år 2013.

LÄS MER:Två anhållna för brott mot Sveriges säkerhet

Vad paret rent konkret är misstänkt för vet vi ännu så länge inte. Verkligheten befinner sig dock inte långt från spionromanernas värld, fast det är mer John Le Carré än Ian Fleming. Författaren Lars Wilderäng konstaterar på Twitter att han själv skrev i en av sina romaner om en rysk agent (den mer korrekta termen är illegalist) och att han placerade agentens fiktiva bostadsort bara några kilometer från den i verkligheten aktuella villan.

Underrättelseverksamhet behöver inte vara så våldsamt eller svårt som det beskrivs i spänningsromanerna. Det kan räcka med att åka omkring i Sverige och observera, ta fotografier och anteckna. Hur mycket trafik är det runt militära anläggningar? Hur ser det ut när flygvapnet övar på att landa JAS-plan på riksväg 44 utanför Lidköping? Vilka fartyg syns vid marinbasen i Skredsvik? Många små bitar information kan sedan ställas samman för att teckna en bild av svensk försvarsförmåga.

ANNONS

Drönare är ett utmärkt verktyg för spioner. Det finns många observationer av drönare vid svenska kärnkraftverk, men polis och åklagare har inte kunnat hitta någon misstänkt. (Sverige Radio 10 mars) Under hösten har flera ryska medborgare med drönare gripits efter att de flugit med drönare vid norska skyddsobjekt. (Sveriges Radio 26 oktober) Ett par som åker runt och turistar i husbil och har med sig en drönare kan verka helt vardagligt, men kan också vara avancerad underrättelseverksamhet för främmande makt.

Poängen för en agent med att leva ett ganska vanligt liv är att man ska undvika att hittas. Livet präglas alltså mer av en grå vardag än hemliga möten med ambassadtjänstemän i restauranger och parker. Sällan eller aldrig är våld eller skjutvapen inblandade. Men man vet aldrig vilken utbildning eller förberedelse dessa personer har för att bruka våld. Därför var det ett styrketecken för polisen och försvaret att insatsen kunde ske med effektivitet och styrka.

ANNONS