Russian Orthodox Church Patriarch Kirill, left, Russian President Vladimir Putin, right, light candles as they visit the New Jerusalem Resurrection Monastery in Istra, about 70 kilometers ( 44 miles) east of Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 15, 2017. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev is in the background center. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Jesus står i bakgrunden. Patriarken Kirill och president Putin på besök i ett kloster. Bild: Alexei Nikolsky

Stefan Edman: Patriark Kirill tar sina order från president Putin

Stefan Edman: Putin har stöd i breda lager för en ideologisk revansch, förstärkt av den historieförfalskning och desinformation ledaren själv eldar på.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

KRÖNIKA • De hjältemodiga ukrainarna slåss för sin överlevnad. Medan tyrannen i Kreml obarmhärtigt, dag efter dag, vecka efter vecka, lägger brodernationens städer och byar i grus, dödar tusentals civila och fördriver miljoner.

Och vem ger honom support i denna historiskt brutala illgärning? Jo, patriarken Kirill, den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud och före detta KGB-agent. ”Det är en andlig snarare än fysisk kamp vi för”, påstod Kirill i en predikan i Frälsarkatedralen i Moskva härom veckan. Vad menar han?

De flesta analyser av kriget går ut på att Ryssland känner sig alltmer kringränt och hotat av väst. Och därför till varje pris måste hindra Ukraina att bli medlem av Nato och EU. Men det är nog att överdriva Kremls paranoia. I stället är det imperienostalgi som ansatt Putin och betydande delar av den ryska eliten. Nej, inga kommunistiska drömmar, snarare en högernationalistisk vision av ett återupprättat Stor-Ryssland, bestående av de tre slaviska och ortodoxt kristna folkgrupperna ryssar, ukrainare (”lillryssar”) och vitryssar. De hör samman, ja, de är i dessa teologers och filosofers värld en enda oskiljaktig andlig och etnisk kultur. Som har sina rötter i Kievriket på 900-talet och fortlevde i tusen år, ända till 1990-talet då allt kollapsade. Och farliga idéer från det dekadenta, sekulära väst trängde in och försökte göra Ryssland till en marknadsliberal demokrati.

ANNONS

Putin har stöd i breda lager för en ideologisk revansch, förstärkt av den historieförfalskning och desinformation ledaren själv eldar på. I folkdjupet finns också en gammal seglivad föreställning om den unika ryska folksjälen, präglad av andlig ortodox mystik och där Ryssland har en mission för världen. Vi möter den hos författare som Dostojevskij och Solzjenitsyn.

Idag aktualiseras dessa strömningar genom de tankesmedjor som etablerades på 90-talet i protest mot liberaliseringen. Man åberopar rentav bibeltexter från Gamla testamentet och aposteln Paulus och menar att Ryssland är utvalt av Gud för att hindra ”antikrist” och hans bundsförvanter att breda ut sig med kaos och barbari, tidigare förkroppsligat av nazismen och Hitler, nu av USA och Nato. Kampen måste föras av ryska staten med militära ”sköldar” och kyrkan med andliga. Den ryska kärnvapenarsenalen är en ”skyddsängel” menar filosofen Egor Kholmogorov som redan för femton år sedan publicerade en artikel med rubriken ”Putins atomortodoxi”. Putin och patriark Kirill anser bägge att det är Guds försyn att den ryska atombomben utvecklades i ett kloster (Sarov)! De betraktar kärnvapenprogrammet som en ”symfoni mellan den gudomliga och världsliga skölden” som ska bevara Ryssland och mänskligheten.

Skrämmande – och fjärran från Jesu bergspredikan? Javisst. Men det var kanske dessa absurda tankefigurer som ledde till invasionen. Och ett krig som får stöd av en åldrig patriark som lyder Putin i stället för Gud.

ANNONS

ANNONS