Elstödet kommer i februari

Elprisstödet till hushållen kommer att börja betalas ut i februari, uppger statsrådet Anna Tenje på en pressträff.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under onsdagsmorgonen höll regeringen pressträff med anledning av de höga elpriserna och det planerade elprisstödet för att mildra effekterna av dessa.

Elprisstödet kommer att betalas ut i elprisområde 3 och 4, det vill säga i mellersta och södra Sverige. I elprisområde fyra blir stödet 79 öre per kWh. Stödet kommer att beräknas utifrån hushållens förbrukning under perioden oktober 2021 till september 2022.

Stödet kommer att betalas ut av Försäkringskassan.

– Stödet betalas ut i februari om inget oförutsett sker. Det kommer att ske automatiskt, hushållen behöver inte ansöka, säger Anna Tenje (M), äldre och forskningsminister.

Hushållen får först

Företagen får dock vänta på sitt stöd. Utbetalningarna sker i två steg, där hushållen får sitt stöd först.

ANNONS

– Första steget blir utbetalningen till hushållen. Andra stegen blir utbetalningen till företag – och den frågan bereds, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Nu ska en förordning remitteras, som möjliggör för Svenska kraftnät och Försäkringskassan att göra utbetalningarna.

ANNONS