Dansarna Izabell Makiela, Aristide Rontini och Emilia Wärff, med musikern Lisen Rylander Löve i bakgrunden i föreställningen "Skirtpower".
Dansarna Izabell Makiela, Aristide Rontini och Emilia Wärff, med musikern Lisen Rylander Löve i bakgrunden i föreställningen "Skirtpower". Bild: Chrisander Brun <

Med kjolen som laddat tema

Danskompaniet Spinn hade urpremiär med dansföreställningen Skirtpower på Vitlycke centre for performing arts i våras. Den 18 november kommer den till Regionteater Väst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Skirtpower handlar om kjolen som tvetydig symbol, om synen på våra kroppar, regler för manligt, kvinnligt och uttryck för sexualitet. Om att kjolen genom historien varit ett plagg som kommunicerat maskulinitet och makt, men där den idag är så tydligt kvinnligt kodad.

Inför premiären i våras berättade koreografen Carl Olof Berg för Strömstads tidning att han länge har velat göra en etyd kring kjolen.

– Finns det förbjudna rörelser i kjol? Finns det förbjudna kroppar i kjol? sade han.

Danskompaniet Spinn är ett internationellt integrerat danskompani som är öppet för olika funktionsvariationer. Det bildades 2010 av dess konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg.

ANNONS

Läs även: Kjolen – ett laddat tygstycke

FAKTA: SKIRTPOWER

Koreografi: Carl Olof Berg

Dansare: Emilia Wärff, Izabell Makiela, Aristide Rontini

Livemusik: Lisen Rylander Löve

Visuellt koncept: Tove Berglund/Carl Olof Berg

Masker: Matt Lambert

Tekniker: Johann Nordqvist

ANNONS