Kustbevakningen om hajfyndet: ”Aldrig varit med om detta”

Kustbevakningen har nu inlett en utredning efter fyndet som gjordes på botten av Lysekils hamn då mängder av utrotningshotade hajar och rockor hittades döende eller döda.
– Det troliga scenariot är att någon dumpat dem där. De har ju inte simmat dit av sig själva och lagt sig för att dö, säger Jonas Berg, stationschef på kustbevakningen i Lysekil.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var under onsdagen som Bohusläningen rapporterade om att ett stort antal fredade hajar och rockor hittats på botten av Lysekils hamn. Det var en marinbiologstudent som filmade fyndet som fick stor uppmärksamhet.

Under torsdagen hade Kustbevakningen själv dykare på plats för att själva bekräfta att det stämmer. Vid halv fyra-tiden bekräftar de fyndet och meddelar att det ligger ett hundratal hajar och ett tiotal rockor på botten.

Kan ha legat på båten i timmar

Enligt Jonas Berg, stationschef på Kustbevakningen i Lysekil, är det inte ovanligt att släppa ut sin bifångst i havet. Om en fiskare får upp fredade fiskar så ska de släppas tillbaka, det ska dock göras skyndsamt ute till sjöss.

ANNONS

Det som nu hänt är däremot extremt ovanligt, enligt Jonas Berg.

– Att vi ser fredade arter på botten i en hamn, det har jag aldrig varit med om innan. Mängden bifångst i sig sticker inte ut, en sådan mängd kan det blir efter ett tråldrag, är min erfarenhet. Men det var mer än vi först trodde och här kan de ha legat på båten i flera timmar, då minskar chanserna för överlevnad drastiskt, säger han.

Bestånden krymper trots regler

Förundersökningen som är inledd rubriceras nu som misstanke om fiskebrott, eller grovt fiskebrott

– Utifrån vårt perspektiv är detta ett allvarligt brott. Fiskbestånden krymper, vilket gör att varje individ får ett större värde. Det kan komma ett läge där vi inte har fisk kvar, säger Jonas Berg.

Han fortsätter:

– Generellt är det bekymmersamt att bestånden krymper trots våra regler. När vi är ute och inspekterar rapporterar yrkesfiskarna om sin bifångst, men när vi inte är ute så tenderar det att stå mycket mindre i loggböckerna om detta, säger han bekymrat.

Händelsen väckte också stor uppståndelse bland fiskarna. Peter Ronelöv Olsson på Sveriges fiskares producentorganisation sa till Bohusläningen att han fick hur mycket samtal som helst efter att fyndet upptäckts.

– Det är en jättelik irritation bland kollegorna kan jag säga, sa Peter Ronelöv Olsson till Bohusläningen då.

ANNONS

Själva dykningarna avslutades under torsdagen men utredningen går nu vidare.

LÄS MER:Hundratal fridlysta hajar dumpade i havet: ”Rena hajslakten”

LÄS MER:Hittade två småfläckiga rödhajar nära Lysekil

LÄS MER:Vithajen kan vara på väg till västkusten: ”Tror vi kommer få en observation”

ANNONS