Sjöräddningen på Smögen.
Sjöräddningen på Smögen. Bild: Lasse Edwartz

Båtolycka med ensam seglare

På söndagsförmiddagen ringde en ensamseglare utanför Hunnebostrand själv till SOS och larmade om att hans segelbåt läckte in vatten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Larmet kom till SOS klockan 10.11 på söndagen. Då ringde en ensamseglare på väg hem till Norge och larmade SOS om att den 33 fot långa segelbåten tog in vatten.

SOS kopplade in Sjö- och flygräddningscentralen som tog över hela ärendet.

Snabbt på plats

Sjö- och flygräddningscentralen larmade i sin tur ut Sjöräddningssällskapet till platsen där seglaren kunde positioneras.

– Det var en man som seglade ensam, men som upptäckte att båten började ta in vatten. Båten låg då ute till havs, en bit från land och Hunnebostrand. Det läckte in rejält i båten, säger Lars Blohm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Sjöräddningssällskapet var dock snabbt på plats. Där kunde man få över seglaren till SSRS räddningsbåt. Man var ute med Rescue Maersk och hade fyra besättningsmän ombord. SSRS Smögen beskriver räddningsuppdraget som aningen svårt, eftersom vågarna var uppemot fyra meter höga och grov sjö. Dessutom hade segelbåten tagit in cirka fem ton vatten, vilket försvårade länspumpning. Istället siktade man in sig på att få segelbåten till hamn, när seglaren räddats till räddningsbåten.

ANNONS

– Seglaren ska inte ha varit skadad eller så. Men båten fick bogseras in till land av SSRS, säger Lars Blohm.

Båten slet sig - strandsattes

På eftermiddagen, vid 14-tiden ringde en person som själv är medlem i SSRS till stationen i Strömstad och berättade att hans båt hade slitit sig och att han själv därmed var ensam och strandsatt på en holme.

SSRS Strömstad åkte ut med Kersti Hydén och kunde få tag på båten som slitit sig. Då var den på väg mot klippor, men kunde alltså räddas från att slås sönder.

Därefter kunde man åka till den strandsatte mannen och hämta honom på holmen, lämna över hans båt.

"Våra frivilliga fick tag på den drivande båten precis innan den börjat slå mot klipporna och bogserar tillbaka den till ägaren, som sedan kunde åka vidare för egen maskin", skriver Strömstadsstationen i ett inlägg på Facebook där man berättar om räddningsinsatsen.

ANNONS