Här har handeln präglat samhället sedan före Kristi födelse

När Åsa Nilsson ökar öppettiderna i sin klädbutik i centrum av Grebbestad, är hon tidigt ute på våren med att förbereda butiken för turisterna. Men hon är knappast först: Alldeles intill, på Greby, idkades det handel för flera tusen år sedan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är femte året som Åsa Nilsson driver sin butik för damkläder framgångsrikt inne i Grebbestads samhälle i lokalen som under många år blev känd för att vara ett lokalt bageri.

– Det med handeln i Greby är ju en riktigt spännande historia, säger hon, i en kommentar till Tomas Anderssons utkomna bok ”Bohusläns Historia, precis när morgonens första kund kommer in i butiken den här aprildagen.

– På sommaren håller jag lite mer öppet. Att ortens handelsgener är gamla visste jag, men inte att de var över 2000 år gamla, säger hon och ler lite när hon går för att hämta en klänning på lagret till kunden som ställt sig vid disken.

ANNONS

Historien om handeln i Grebbestad och om hela Bohuslän berättas efter forskning i arkiv och andra källor av Grebbestadsbon Tomas Andersson.

– Ja, här är låg en stor handelsplats för två tusen år sedan, berättar författaren Tomas Andersson och sträcker ut handen för att peka på det stora området med gamla gravar, som får några viktiga kapitel när hans samlar Bohusläns historia i två volymer. Just nu skriver han på del två.

Här på kullarna utanför Grebbestad idkade handelsmän från det bohuslänska inlandet och Västergötland handel för fler tusen år sedan. Det var också indirekt handel med romarna, berättar Tomas Andersson i första delen av Bohusläns Historia.
Här på kullarna utanför Grebbestad idkade handelsmän från det bohuslänska inlandet och Västergötland handel för fler tusen år sedan. Det var också indirekt handel med romarna, berättar Tomas Andersson i första delen av Bohusläns Historia. Bild: Lasse Edwartz

Efter ett liv bland annat som historiker och författare till femton historiska böcker och med åratal av historisk forskning samt resor över hela världen i författandets tjänst, är han rik på detaljer när han berättar. Som till exempel att norska riksarkivet förvarades på Bohus fästning under en period av medeltiden.

– Det är ju med trovärdiga fakta man kan sälja sådana här böcker, säger han och ler lite svagt.

– Men jag erkänner gärna att jag så intresserad av historia att jag aldrig aldrig riktigt tänkt i de banorna egentligen. Faktanörderiet bara kommer när man börjar skriva och sammanställa. Historien är ju som regel som ett spännande drama, från början till slut, säger han.

Allt började med en magisterexamen i både arkeologi och historia vid universiteten i Göteborg och Lund. Men då hade han burit på drömmen om att kunna bli författare på heltid.

ANNONS
Efter 15 historiska böcker har det blivit hittills för Tomas Andersson - här hemma i författarlyan.
Efter 15 historiska böcker har det blivit hittills för Tomas Andersson - här hemma i författarlyan. Bild: Lasse Edwartz

– Vid tiden för Kristus födelse var havsnivån cirka tio meter högre här än idag. Därför pågick handeln på kullarna där borta på andra sidan, berättar Tomas Andersson och pekar ut över det gamla gravfältet Greby in mot Grebbestads tätort.

Tomas Andersson har sedan många år själv tillbringat en stor del av sin tid i Grebbestad och han och hustrun Hedvig Westerström har ett hus som bland annat blivit författarlya med en hel vägg fylld av litteratur och dokumentation.

– Vi kombinerar det här huset med en liten lägenhet i Göteborg, där hustrun driver företag och behöver vara på plats ibland, berättar han som själv är uppväxt i Göteborg.

Fiskeflottan i Grebbestads hamn är viktig för orten.
Fiskeflottan i Grebbestads hamn är viktig för orten. Bild: Lasse Edwartz

Bohuslän upptäckte han som barn tillsammans med föräldrarna som ordnade olika sommarvisten här, berättar han.

Historien om Bohuslän, som han jobbar med just nu, ska skildras i två tjocka böcker på över 300 sidor vardera. Del 1 ”Från järnålder till 1658” finns ute i bokhandeln och innehåller historiska nedslag i bland annat Bullaren, Stenungsund, Grebbestad, Skredsvik, Tanum, Svarteborg, Skee och Bottna och på många fler ställen. En del handlar om Kungälv.

– Det är min ambition att återge historien om Bohuslän ur ett neutralt perspektiv. Både Norge, Danmark och Sverige har ju haft ambitioner att lägga Bohuslän under sig. Därför skrivs historien ofta lite olika i de olika länderna.

ANNONS

– Jag försöker bortse ifrån det och berätta om utvecklingen, utan att kantra i beskrivningen.

Men krigen har, hur som helst, givit landskapet en spännande historia. Tomas Andersson har valt att gå tillbaka till järnåldern (500 före Kristus till 1050 efter Kristus), som start på sin berättelse.

Under romarrikets storhetstid, före Kristus födelse, pågick handel mellan Bohuslän och Rom. En havsvik gick på den tiden ända in till Grebys gravplats och den förmodade handelsplatsen.

– Det gjorde Grebbestad till en perfekt hamn och omlastningsplats för varor som skulle skeppas till och från det rika inlandet österut, berättar Tomas Andersson.

– Här fick sjöfarare från när och fjärran en lugn och skyddad hamn. Norr ifrån kunde man kunde man ro inomskärs och undvika öppet hav. Det var en fördel eftersom skeppen under romersk järnålder saknade segel, berättar Tomas och pekar bort mot kullarna bakom gravfältet Greby som vi ställs oss på toppen av.

Han berättar att havet vid tiden för järnåldern gick upp här emellan kullarna som skyddade den tiden fartyg väl när det lagt till. Han drar slutsatsen att det var den snabba landhöjningen och därmed en sjunkande havsnivå, som några hundra år efter Grebys storhetstid gjorde att handelsplatsens betydelse avtog.

ANNONS

– Men nya sociala mönster kan också ha spelat in, när hövdinga- och kungariken under vikingatiden ville lägga den här verksamheten under egen kontroll, fortsätter han.

Berättelserna i boken handlar om krigen då Bohusläns var danskt, norskt eller en period både norskt och danskt.

Och handeln lever kvar

Under årehundradena har Bohuslän varit danskt, norskt, både norskt och danskt och såklart svenskt. Det norska finns i allra högsta grad kvar här i Grebbestad. Näringslivet i norra Bohuslän är till stor del beroende av norska kunder som vänninorna Rigmor Rasmussen, Kari Knutsen, Sissel Thorsen och Anne Berit Walther som ofta kommer till Grebbestad för att handla.

– Här är så koseligt, så vi åker hit lite då och då för att mysa och handla, förklarar Rigmor Rasmussen och lägger till att de ofta väljer centrum i Grebbestad framför nya Tanums Shoppingcenter, just för att få uppleva bykänslan vid havet.

Butiken Åzes 38-52 öppnas för turisterna av butiksägaren Åsa Nilsson,
Butiken Åzes 38-52 öppnas för turisterna av butiksägaren Åsa Nilsson, Bild: Lasse Edwartz

Några minuter senare får de sällskap i centrum av systrarna Lissie Vangenmo och Helena Palm som visserligen bor i närheten, men också älskar att koppla av med en promenad här på bryggan och en lunch i Grebbestad, förklarar de.

– Det här nog ett av Bohusläns vackraste centrum som vi ofta åker till för att träffas och för att promenera och kanske handla något, säger Lissie Vangemo.

ANNONS

Några hundra meter bort ifrån platsen där vi möter dem på bryggan ligger hela den lilla yrkesfiskeflottan som finns kvar här, nästan som en koppling till historien i Greby. Den är utöver att vara viktig för att få i land eftertraktade skaldjur, också en levande kulturverksamhet och en turistmagnet i det lilla fiskesamhället med knappt 2 000 invånare.

Systrarna Lissie Vangenmo och Helena Palm kopplar ofta av med promenader i Grebbestads centrum.
Systrarna Lissie Vangenmo och Helena Palm kopplar ofta av med promenader i Grebbestads centrum. Bild: Lasse Edwartz

– Människorna levde av jordbruk, djur och och fiske och viss handel för mycket länge sedan, precis som nu, konstaterar Tomas Andersson.

Just nu arbetar han med del två i serien om Bohusläns historia där han behandlar tiden från 1658 till modern tid. Förlaget har satt deadline för manus till i början av nästa år.

– Del två ska bland annat rymma valda delar av de kalla kriget, protesterna mot förvaring av kärnavfall på Kynnefjäll och den militära berganläggningen i Munkedal som då hyste militär och som ännu omges av lite mystik.

 Här i bergen bakom Sannäs planerades för en fabrik för upparbetning av utbränt kärnbränsle.
Här i bergen bakom Sannäs planerades för en fabrik för upparbetning av utbränt kärnbränsle. Bild: Lasse Edwartz

– Men där uppe har vi också något intressant, säger han senare när vi tagit oss till Sannäs, och pekar upp på bergen bakom den lilla småbåtshamnen.

– Där uppe var det under 1950-talet tänkt, att Sverige skulle bygga en fabrik för upparbetning av plutonium. Det är ju officiell historia. Men det är ändå spännande att tänka på. Sverige var då inne på att skaffa sig en egen atombomb. De planerna skrinlades emellertid av regeringen som leddes av Tage Erlander.

ANNONS

Grebbestad

Det vi i dag kallar Grebbestad dök upp i historiska källor i början på 1600-talet men trakten har varit bebodd mycket längre bakåt i tiden.

Under mitten av 1800-talet bytte samhället karaktär från fiskeläge till ett mer mångsidigt samhälle med handel, fraktfart och hantverk. Orten är dock ännu ett levande fiskeläge.

Grebbestad växte när stenindustrin kom vid förra sekelskiftet. Nu är det en av Sveriges mest restaurangtäta orter.

2020 hade Grebbestad 1 923 invånare. Orten i Tanums kommun där medelåldern 2021 var 46,8 år, vilket var högre än både riket (41,6) och i länet (41,3)

ANNONS