Clara jobbar på likfarm i Texas

Tror du att arkeologer och osteologer hasar runt i ulltofflor på museer och kliar sig i skägget. Begrav dina fördomar och möt Clara Alfsdotter, vars fascination för människoben har tagit henne hela vägen till Texas och en likfarm.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

30 år gammal har Clara Alfsdotter redan hunnit jobba som arkeolog och osteolog på Bohusläns museum i sex år. Dessutom är hon forskarstudent och all hennes tid går nästan till jobbet och det stora intresset.

– Jag vet av erfarenhet att det låter konstigt när jag berättar mer exakt vad jag sysslar med. Till och med min familj ställer sig lite frågande till mitt jobb och intresse, funderar Clara Alfsdotter.

Existerar inte

Det är Bohusläns museums egen kommunikatör, Sebastian Thorén, som tipsar om sin medarbetare. När hennes telefon är avstängd svarar han i sin telefon redan på första signalen.

– Just nu är det svårt att ringa till henne eftersom hon är i USA. Men hon är snabb på att svara om du mejlar henne. Vad hon gör i Texas? Hon forskar och därför är hon på en likfarm.

ANNONS

En likfarm? Smaka lite på bara ordet. Likfarm. Frågorna hopar sig för en vanlig svensk, där något sådant inte existerar.

Likfarmen är instängslad och ligger på samma område som en vanlig amerikansk farm.
Likfarmen är instängslad och ligger på samma område som en vanlig amerikansk farm. Bild: Foto: Privat

– Det är därför jag är Texas. Hit kan man donera sin kropp efter döden till forskning vid Texas State Forensic Anthropology Center. Jag tycker att det är stort att donera sin döda kropp. Kanske är en av anledningarna till att folk gör det att de på något vid finns kvar i det levande samhället och bidrar till forskning.

Trots att intervjun görs via Skype märks att hon brinner för sitt jobb och stora intresse. Hon säger att det finns inget mer spännande än att studera mänskliga kvarlevor som grävts upp och att hon alltid ställer sig samma fråga. Varför ser benen ut som de gör? Hur är det placerade?

Studera förruttnelsen

Clara vill förstå processen som sker från att en människa dör, tills man grävs upp.

– Gör man det kan man också förstå och rekonstruera hur människor har behandlat döda i det förflutna.

Clara har byggt kistorna och grävt gravarna som hennes forskningsprojekt kräver.
Clara har byggt kistorna och grävt gravarna som hennes forskningsprojekt kräver. Bild: Foto: Privat

Forskningen på likfarmen har tagit hennes jobb till ytterligare en nivå. För här kan hon studera döda människors förruttnelse och skelettering i nutid.

– Man kan säga att det ben vi hittar arkeologiskt är en stillbild, men nu kan jag studera och särskilja alla processer som påverkar kroppen och skelettet under hela förruttnelsen, säger Clara.

ANNONS

När hon kom till likfarmen för två veckor sedan började hon med att snickra ihop både en träkista och gräva halvmetersdjupa gravar. Hon kommer att studera tre kroppar och hur de påverkas av förruttnelseprocessen och vad som händer under tid. Hon vill få svar på hur de reagerar av exempelvis grundvatten och andra yttre faktorer.

– Jag tror det finns delar av förruttnelseprocessen som vi inte fullt ut förstår. Det finns stora variationer i hur benen ligger i till exempelvis kistor, och det tolkas på olika sätt. De kan ligga så att det ser ut som du kan tänka dig att du lägger kroppen i kistan. Eller så ligger allt huller om buller. Jag tror att det sistnämnda delvis kan bero på kroppens egna vätskor som produceras när mjukvävnaderna ruttnar, det är en hypotes jag testar.

I USA har man kommit längre med så kallad "forensisk arkeologi". Där är det inte ovanligt att arkeologer och osteologer tas in i brottsutredningar som experter. Det hoppas Clara Alfsdotter ska ske även i Sverige. Även om hon är ensam i landet om att ha just den här inriktningen.

I tv med Leif GW Persson

Därför har hon redan hunnit sitta sida vid sida med kriminologen Leif GW Persson på bästa sändningstid och berätta om vad hon gör. Leif GW Persson sa att han var övertygad om att expertis av Claras slag skulle vara användbar även i svenska brottsutredningar.

– Leif GW Persson var trevlig men vi pratade inte så mycket. Men när jag kom in i studion och presenterades sa han att "jag trodde inte att arkeologer såg ut som du".
– Leif GW Persson var trevlig men vi pratade inte så mycket. Men när jag kom in i studion och presenterades sa han att "jag trodde inte att arkeologer såg ut som du". Bild: Foto: Privat

Men just nu är hon i Texas på likfarmen i ett par månader. Hon kommer tillbaka om drygt ett år för att studera en av kropparna hon kommer att gräva ner. De andra två kropparna dokumenterar hon dagligen.

Nu handlar allt om forskningen, vilket ger lite fritid.

– Allt måste igång snabbt eftersom att jag har två donationer (döda kroppar, reds.anm) som väntar på mig i kylen. Men jag försöker hinna med att träna lite, styrkelyft.

ANNONS
Clara tränar styrkelyft och har hittat en klubb i USA hon kan träna med. Men jobbet tar nästan all tid.
Clara tränar styrkelyft och har hittat en klubb i USA hon kan träna med. Men jobbet tar nästan all tid.

Så klart har hon stenkoll på hur egna ben och skelett påverkas av styrkelyft.

– Kanske en yrkesskada, funderar hon.

Osteologi betyder "läran om ryggradsjurens skelett". Studerar man människoben kallas det humanosteologi.

Personer som forskar i ämnet – om ben och benvävnad, eller behandlar skelettets sjukdomar kallas osteologer.

Även andra delar av kroppen som tänder och naglar studeras.

Osteologi är knutet till arkeologin och man jobbar ofta vid museer.

Numera tas hjälp av osteologer vid en del polisärenden, som identifiering av kroppar från nutida massgravar.

ANNONS