Fatima är uppvuxen i Uddevalla men anslöt sig till IS för flera år sedan. Hon har fått en ettårig son och vill återvända till Sverige.
Fatima är uppvuxen i Uddevalla men anslöt sig till IS för flera år sedan. Hon har fått en ettårig son och vill återvända till Sverige. Bild: NRK

Ingen plan för Fatima och återvändare från IS

Förhör med säkerhetspolis, men också en utredning av socialtjänsten hur barnet mår och framförallt hur lämplig man är som förälder när man utsatt sitt barn för ett liv i terrororganisationen IS. 22-åriga IS-änkan vill återvända till Uddevalla med sin son. Nu säger Jonas Sandwall (KD) att det är bråttom att ta fram en plan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Bohusläningen har tidigare berättat om 22-åriga Fatmina (som inte är hennes riktiga namn) från Uddevalla som rymde och anslöt sig till IS som tonåring. Nu sitter hon i ett fångläger i Syrien tillsammans med sin ettårige son, och vill komma hem till Sverige och Uddevalla igen.

LÄS MER:Gifte sig med IS-man – vill hem till Uddevalla igen

Redan 2015 varnade riksdagsledamoten Magnus Jacobsson, (KD), som då var kommunpolitiker i Uddevalla, för att det här skulle hända,

I en motion tyckte han att kommunen skulle ta fram en strategi mot våldsbejakande extremism. Motionen besvarades aldrig och någon strategi för hur de så kallade återvändarna ska hanteras har ingen sett röken av.

– Det är inte så lätt att bara dra tillbaka deras svenska medborgarskap så är problemet ur världen. Frågan är oerhört komplex. I vilket fall som helst anser jag att kommunen och socialen för det första måste utreda hur barn till en återvändare mår. Men också att utreda mamman, i ditt specifika fall, och hennes lämplighet som förälder. Alla måste förstå att barnen är oskyldiga. De har inte gjort några val, säger Magnus Jacobsson.

ANNONS

Fokus på rekrytering

Evy Gahnström (V) var under 2015 sittande kommunalråd men är i dag inte längre politiskt aktiv. Hon berättar att hon minns Jacobssons motion.

– Fokus då för vår del var väldigt inriktat på hedersrelaterat våld och rekryteringen till radikala grupper och hur vi skulle förhindra detta. Mycket av vår tid och våra resurser gick dit. Jag tror att diskussionen med återvändare hade inte satts på sin spets då som det har gjort nu, säger hon och fortsätter:

– Med facit i hand så borde vi ha kollat mer på detta, men vad jag minns och med det fokuset som jag hade, så var det främst rekryteringsprocesserna. För att bland annat motverka parallella rättssystem, säger hon.

Bohusläningen har sökt Ingmar Samuelsson (S) som var ordförande i kommunstyrelsen under 2015, utan resultat.

"Har ingen strategi"

Jonas Sandwall (KD) är ordförande i kommunstyrelsens utskott för arbetsmarknad och integration. Några konkreta svar på hur hemvändande så kallade IS-anhängarna ska hanteras har han inte. Men han säger flera gånger att frågan måste hanteras och att den måste hanteras nu. Omgående.

Jonas Sandwall, (KD), säger att kommunen måste ta fram en strategi för hur återvändare ska hanteras.
Jonas Sandwall, (KD), säger att kommunen måste ta fram en strategi för hur återvändare ska hanteras. Bild: Lasse Edwartz

– IS-terrorister har kommit hem till kommuner i Sverige och är på väg eller söker sig tillbaka hit.

– Läget nu är att alla dessa saker hamnar direkt på kommunal nivå, eftersom det saknas både tydliga nationella och internationella linjer såsom lagstiftning. Och det har vi ingen enskild framtagen strategi för, utan vi arbetar tvärsektoriellt och förebyggande eftersom det är fler än en förvaltning eller nämnd som blir inblandad. Där vi nu ser luckor behöver vi självklart ta fram åtgärder så fort det går. Det här är inga lätta saker, speciellt inte när barn ofta är inblandade, säger Jonas Sandwall., säger Jonas Sandwall.

ANNONS

Kommunens ansvar upphör

Björn Segelod, är kommunens samordnare för arbetet mot våldsbejakande extremism. Han berättar att kommunen ägnar sig mycket åt brottsförebyggande åtgärder, exempelvis genom utbildningar.

Han har inga svar på hur återvändare ska hanteras i nuläget. Men säger att om det blir aktuellt så "kommer det att hanteras inom ramen för det kommunala uppdraget".

ANNONS