Räddningstjänstens vädjan i värmen: "Använd sunt förnuft"

Onsdag och torsdag ser ut att bli bland årets varmaste dagar enligt SMHI. Att det dessutom inte regnat mycket på senaste tiden gör att räddningstjänsten uppmanar till försiktighet, eftersom risken för bränder är stor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Räddningstjänsten kollar varje dag hur brandrisken ser ut i området. Den informationen skickar de sedan till kommunerna, som i sin tur får fatta beslut om eventuellt eldningsförbud.

– Egentligen är underlaget denna veckan så att det skulle kunna bli eldningsförbud, men det ska ju regna på fredag och kommunerna brukar inte vilja införa eldningsförbud för en så kort period, säger Fredrik Meurk, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Det är inte bara i Bohuslän som brandrisken är stor. SMHI varnar för att brandrisken är stor i hela Götaland, Svealand och södra Norrland. Räddningstjänsten i Bohusläningens område har därför tagit hjälp av brandflyget.

ANNONS

– De kommer att flyga två gånger idag för att se om de kan upptäcka några skogsbränder, säger Fredrik Meurk.

Uppmaningen från räddningstjänsten är därför tydlig:

– Vi hoppas att folk använder sunt förnuft och inte eldar i skog och mark nu när det är förhöjd risk.

LÄS MER:Europeiska värmen på väg in över Bohuslän – så hanterar du hettan

LÄS MER:Så hanterar britterna extremvärmen

ANNONS