Så firades nationaldagen i Uddevalla

Med breakdance, marscher och 20-talsjazz fanns något för alla smaker när Uddevalla firade ännu en nationaldag vid Gustafsberg. Och vädret gjorde ingen besviken.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Från att tidigare enbart ha varit Svenska flaggans dag, har nationaldagen successivt fått större betydelse i den svenska kalendern. Och sedan den även blev allmän helgdag har också firandet blivit alltmer populärt.

I Uddevalla pågick som vanligt en uppsjö av aktiviteter. Firandet började i regementsparken, där det bland annat hölls tal av en tidigare ambassadör. Vid museet välkomnades nya medborgare, och klockan elva nyinvigdes det renoverade Landbadet.

Men det här året låg firandets huvudfokus återigen på Gustafsberg.

Där fanns bland andra Sjöräddningssällskapet, som utöver att visa upp sin nya räddningsbåt även passade på att demonstrera hur man räddar upp en knivig situation i en kajak. Men ett av de mer populära inslagen var breakdanceuppvisningen med de tre dansarna Misha, Brian och Ruslan. Efter att de turats om att visa upp den ena mer imponerande manövern efter den andra, bjöd de även in publiken till att delta.

ANNONS

Tvååring stal showen

Tioåriga Sofia Rojas Reyes var den första att hörsamma kallelsen, och tillsammans med ett tiotal andra barn gjorde hon sitt bästa för att härma proffsdansarnas rörelser.

Var det kul?

– Ja, det var det!

Det var inte första gången som Sofia Rojas Reyes prövade breakdance, men det var första gången som familjen besökte nationaldagsfirandet i Gustafsberg. Och mamma Andrea Reyes tyckte det var trevligt.

– Det är jättefint här. Och vädret är bra, lägger hon till.

Samtidigt gick tvååriga Malcolm Moradi upp på breakdancescenen – och stal showen helt. Till stora applåder från publiken bjöd han på sin egen tolkning av dansen, med rörelser som ibland påminde om yogaövningar.

Jazzhänder och drillflickor

Sedan var det dags för "jazzkattsväng" med gruppen Swing Tarturo, en föreställning i första hand ämnad för de lite yngre. Efter att ha värmt upp lyssnarna med en 20-talsjazz lika smittsamt svängig som i någon av scenerna ur Disneys Djungelboken, blev publiken engagerad i showen även här. Tillsammans med allsång i en upphottad version av Imse vimse spindel fick publiken lära sig att dansa swing, med "jazzhänder" och allt.

Till slut var det dags för den mer traditionella finalen på nationaldagsfirandet. Stella Cederberg från klass 5D på Västerskolan höll det årliga framtidstalet och kommunfullmäktiges ordförande Alf Gillberg (S) delade ut demokratipriset till Uddevalla judoklubb och en fana till Svenska jägareförbundet. För underhållningen stod Allakören med komp, samt Uddevalla stadsmusikkår och deras drillflickor.

ANNONS

De senare var en favorit hos besökarna Ingrid och Ing-Britt, som däremot saknade fler av de här mer traditionella inslagen.

Ni har haft trevligt ändå?

– Mycket!

ANNONS