Se bävern promenera genom Uddevalla

Trodde ni att bävrar var skygga? Det gäller i så fall inte den här rackaren, som fångades på film när den tog en promenad i centrala Uddevalla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Som ett normalt sett ganska skyggt djur, är det sällan man får sebävrar. Men sannolikheten att springa på den stora gnagaren torde ändå vara större i det vilda än i en stadsmiljö.

Trots det var det just var Torbjörn Strand gjorde vid halv åttatiden på fredagsmorgonen.

– Grejen var den att jag satt i bilen, och så fick jag samtal av min sambo. Jag tittar rakt fram, och så hör jag mig själv säga till henne,"och här kommer det en bäver gående".

När han hunnit reflektera över vad det faktiskt var som hände, insåg hanatt han nog borde dokumentera händelsen.

ANNONS

– Jag tänkte att jag får väl filma den. Det är ju inte varje dag det kommer en bäver gående utanför bilen.

Migrerar till nytt område

Men trots att bävrarär kända för att vara skygga djur, tycktes den här vara helt obryddav att det körde bilar in och ut på parkeringen, berättar Torbjörn Strand.

Frågan är då hur den hamnat i centrala Uddevalla, på baksidan av Regionteater väst, mellan Bastionsgatan och Strömstadsvägen.

Enligt Jan Uddénvid Bohusläns museum håller bävern förmodligen på att migrera till ett nytt område.

–Det är så jädra gott om bäver här, så den får hela tiden sprida sig. De betar ner träslagen i ett område, så måste de söka sig till ett nytt. Man kan säga att de svälter ut sig själva, de tar bara lite grandpå varje träd. Och när maten slut så får de flytta.

Hur ska man göra om man ser den, behöver man vara orolig för att bli biten eller så?

– Det var faktiskt något tillfälle där jag hörde hörde talas om en bäver som bitit någon, men det var ju väldigt uppseendeväckande, säger Jan Uddén.

Ingen polisjakt

Men generellt är bävrar skygga, och försiktiga med att släppa människor in på sig, förklarar han.

Trots det tycktes den här vara på väg in mot stan, berättar Torbjörn Strand.

ANNONS

– Den kom från hamnområdet där, och så gick den rakt bort mot stan.

Hos polisen hade man dock inte fått några rapporter om en lös bäver när Bohusläningen pratar med dem vid niotiden på fredagsförmiddagen.

- Du är den första som ringer mig om det här. Men vi får hoppas att den klarar sig, säger Bengt Engen, stationsbefäl på polisen i Uddevalla.

Vad gör ni i ett sånt här läge?

– Nej, det är inte mycket man kan göra. Det enda är om det skulle var något som är trafikfarligt. Den får försökahitta tillbaks själv.

ANNONS