Strömavbrottet över - 17 000 drabbades

Under tisdagsförmiddagen drabbade ett massivt strömavbrott stora delar av Uddevalla. Anledningen var en explosion i ett ställverk.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var en stund innan klockan elva på tisdagsförmiddagen som räddningstjänst och polis larmades till ett ställverk i Uddevalla. Någon hade sett något som kunde liknas vid en explosion och berättade att det rök. Efteråt gick strömmen.

Avbrottet berörde totalt 17 000 kunder i både centrala och norra delarna av Uddevalla. Anledningen var att en strömavbrytare gått sönder i samband med ett arbete på en mottagningsstation, berättar Krister Hillefors, affärsområdeschef för elnät på Uddevalla energi.

Vet ni vad som orsakade felet mer exakt?

– Mer exakt går inte riktigt att säga vad det är. Det kan ha varit något fel på den, den kan ha varit utsatt för en åsksmäll eller så, men om det går att utreda närmare får vi se. Efter att uppgifterna om en explosion först dementerades, kom Uddevalla energi sedan ut med ny information om att strömbrytaren verkligen hade exploderat.

ANNONS

– Vi har förstått nu att så var det inte, utan det har skett en regelrätt explosion, säger Björn Wolgast, vd på Uddevalla energi.

Han betonar också att de tar allvarligt på händelsen.

Uddevalla energi ska nu ta kontakt med tillverkaren av strömbrytaren, för att höra hur många liknande incidenter de känner till. Utrustningen i det aktuella ställverket är enligt Krister Hillefors mellan 40 och 50 år gammal, och den beräknade livslängden är 50-60 år.

– Just nu håller vi på att bygga om hela ställverket, och i samband med det gör vi omkopplingar på elnätet, berättar han.

En person befann sig vid ställverket när explosionen inträffade, men inte i direkt anslutning till den havererade strömbrytaren.

– Ingen kom till skada, och det är naturligtvis det viktigaste i alla lägen, säger Krister Hillefors.

Efter ungefär en halvtimme kom strömmen tillbaka igen.

ANNONS