Vältalig men irriterad – förnekar rån mot död man

Han säger sig inte ha rånat en död man i en bil han råkade se på E 6 vid Hogstorp. Nu har rättegången mot mannen börjat. Men första rättegångsdagen handlade mest om att tre åklagare delar på målet och har en dag var i rätten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mannen, som fyller 40 nästa år, har ett gediget brottsregister med flera grova brott bakom sig. Sedan i februari sitter han häktad för bland annat stöld av en bärgningsbil. Men han misstänks också för ett uppmärksammat brott förra sommaren, men där han slutligen släpptes efter några dagar i häktet.

Nu är det i alla fall dags för rättegång, med tre dagar avsatta. Mannen har 25 åtalspunkter mot sig och just fallet som rör händelsen när han såg en bil på E 6, vände och rullade bilen till en mack i Hogstorp med den påstått döde man bredvid sig ska inte tas upp förrän nästa fredag.

ANNONS

– Han har ju en rimlig och logisk förklaring till varför han gjorde så. Bilen med mannen, som min klient påstår redan då var död, stod trafikfarligt till. För min klient var det självklart att få bilen till macken. Men så klart var det en obehagskänsla för honom att se en död person på sådant sätt.

Det säger Peter Carlström, advokat och som många gånger tidigare har försvarat den åtalade mannen.

LÄS MER:Åtalas för rån efter dödsfallet i Hogstorp

"Jag har bristande omdöme"

Fredagens förhandling handlade om brott som mannen misstänks ha begått efter rånet mot den döde mannen. Bland annat ska han ha köpt en dålig bil med usla sommardäck – mitt i smällkalla vinterfebruari, tänkte gena med bilen till en kompis. Men ska då ha hamnat i en ond spiral där han hela tiden körde i diket med sin nyköpta bil och ansåg sig behöva bryta sig in i tre fritidshus i Strömstads kommun. Både för att låna verktyg, värma sig mot 18 minusgrader och även sno åt sig bilbatterier eftersom den egna bilens batteri var slutkört. Han erkänner alltihop:

– Jag har bristande omdöme, sa han och var inte alls road av mer exakta frågor från åklagaren om hur allt egentligen hörde ihop.

– Det är inte så mycket att diskutera. Jag har erkänt detta och vill inte ödsla varken tid eller ekonomi. Jag har dålig karaktär bara.

ANNONS

Flera gånger har han svårt att dölja sin irritation över de ständiga frågorna. Han trummade med fingrarna mot stolsbenet eller skakade frenetiskt med sin ena fot högt och ljudligt.

Han berättade också bakgrunden till varför han stal en bärgningsbil i Uddevalla, som hade en lastad bil på flaket, åkte till Lilla Edet och ställde av personbilen innan han åkte på en liten turné genom Bohuslän med den stulna bärgningsbilen under ett dygn. Han hittades dagen efter, sovande på en parkeringsplats i närheten av Kungälv. Med en ny skrotbil lastad på bärgningsbilen. Som han "hämtat utanför Henån".

– Hade jag varit ute efter att förstöra så hade jag ju tagit hjullastaren som stod på samma ställe. Den är ju värd ett par hundra tusen. Bärgningsbilen skulle jag inte ge 20 000 kronor för ens.

LÄS MER:Bröt sig in och stal bärgningsbil – med bil på taket

Fullt upp?

Lagmannen Håkan Nyberg kunde inte låta bli att fråga om det inte varit en väldigt hektiskt natt för honom.

– Du verkar ha haft fullt upp?

Mannen höll med och skrattade åt frågan.

– Ja verkligen. Det hade jag faktiskt, sa han och berättade utförligt om att han hade en del otalt med ägaren till bärgningsbilen och att det var bakgrunden till "den helt oplanerade händelsen".

På tisdag fortsätter rättegången. Då ska de flesta övriga åtalspunkterna avhandlas. Men det blir en annan åklagare som står i rätten då.

ANNONS

Lagmannen Håkan Nyberg konstaterade att det inte är vansinnigt smidigt att blanda in tre olika åklagare på lika många rättegångsdagar.

– Vi hade ett tidspressat schema, där det var vi tre tillgängliga åklagare som satt ihop det så här för att lösa allt, säger Andrea Welin som var fredagens åklagare.

Varken advokaten eller lagmannen kunde låta bli hur det skulle bli med slutpläderingen och yrkandet av straff?

– Blir det tre av allt? undrade Peter Carlström.

Först nästa fredag tas åtalet angående rånet upp. Mannen förnekar brott helt och hållet.

ANNONS