Flera nynazister och högerextrema organisationer uppges har anslutit sig till kriget på Rysslands sida. <em id="emphasis-a36d02889bd8fc13f4fb0e66b36f826f">Arkivbild.</em> <em id="emphasis-e679ddfd07f218b5ca4fd498049b9804">De ryska soldaterna på bild har inget med artikeln att göra. </em>
Flera nynazister och högerextrema organisationer uppges har anslutit sig till kriget på Rysslands sida. Arkivbild. De ryska soldaterna på bild har inget med artikeln att göra.

Nazister strider för Ryssland mot Ukraina

Ryssland motiverade invasionen mot Ukraina med att man skulle "avnazifiera landet". Trots det framkommer nu uppgifter om att flera nynazister och högerextrema organisationer har anslutit sig till kriget på Rysslands sida.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När Putin gav order om att ryska trupper skulle invadera Ukraina den 24 februari utgavs det att vara en "specialoperation" med syfte att "avnazifiera" Ukraina.

Under krigets gång har Putin även slängt ut fler anklagelser om nynazism i andra europeiska länder, där bland annat Astrid Lindgren och Ikeas Ingvar Kamprad stått i skottgluggen.

Men enligt en konfidentiell rapport från Tysklands underrättelsetjänst BND har ryska högerextremister och nynazister nu anslutit sig i attacken mot Ukraina, uppger Tyska Spiegel som fått tillgång till det sju sidor långa dokumentet.

”Brutal” högerextrem grupp deltog i strider

Det framgår inte hur många anhängare det rör sig om, men däremot namnges grupperingarna. Bland annat ska anhängare från den ryska högerextrema och paramilitära organisationen RIL (Ryska imperialistiska rörelsen) samt en "brutal" högerextrem grupp vid namn "Russitsch", som kopplas samman med den paramilitära Wagner-gruppen, ha deltagit i strider.

ANNONS

I BND-rapporten står att Russitsch varit "känd för sin särskilda brutalitet" och att delar av förbandet sannolikt också ska ha stridit i Syrien. En av de två Russitsch-grundarna anses vara en sadist "eftersom han dödade en valp i ett framträdande på sociala medier", uppges det i dokumentet. Bifogade bilder visar även grundarna stå med hakkorsflaggor eller görandes Hitlerhälsningar.

ANNONS