Experten: Det krävs för att slippa mördarsniglarna i år

En sommar där den aggressiva mördarsnigeln massakrerar dina grönsaker, bär och blommor – eller en sommar där du kan njuta av växtligheten och skörda enligt plan?
– De närmaste veckorna blir avgörande, säger Ted von Proschwitz, experten som upptäckte mördarsnigeln i Sverige och som följt dess härjningar i 45 år.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

286 soltimmar i Göteborg i april och fortsatt mest torrt och soligt när en tredjedel av maj har passerat. Hittills har det sett mörkt ut för mördarsnigeln medan vädret gynnat odlaren som inte vill se sin trädgård uppäten.

Men än är inte kampen avgjord.

– Det ska bli intressant att se hur det regn som kommit de senaste dagarna påverkar mördarsniglarna. Om mängden är tillräcklig för att locka fram dem, eller om det har var torrt för länge, säger Ted von Proschwitz, docent och naturvårdsbiolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg och landets främste snigelexpert.

GP följde med honom ut på snigeljakt i Slottsskogen – utan att hitta en enda mördarsnigel, kända ställen till trots.

ANNONS

–Jag kan inte påminna mig om när jag senast såg så få mördarsniglar så här långt in på våren, säger Ted von Proschwitz.

Mördarsniglar uppskattar helt enkelt inte sol och torka, dessutom har det periodvis varit ganska kallt under våren.

Därför kan det inför sommaren vara avgörande hur mycket regn som faller i maj.

Mördarsniglarna övervintrar som unga och är betydligt mer känsliga för torka än vuxna sniglar. De tar sig förvisso mot jordytan när temperaturen stiger men får de inte tillräckligt med fukt och regn så överlever de flesta inte och en kraftig invasion uteblir troligen.

Positiv prognos – för odlaren

– Just nu är det fördel till odlaren. Sedan kan det ändå vara svårt att säga om det blir en snigelsommar eller inte, det beror på fortsättningen. Blir det rejält blött i slutet av månaden med fortsättning in i juni kan läget ändras, säger Ted von Proschwitz.

Väderprognosen som sträcker fram till 20 maj går dock mot mördarsnigels existentiella intressen i Västsverige, enligt SMHI.

Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI.
Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI. Bild: SMHI

– Det är alltid svårt att ge en exakt prognos över ett så stort område, men när regnet passerat ser det ut att växa fram en stabil högtrycksrygg som tycks ligga kvar prognostiden ut. Vad som händer den sista tredjedelen av maj är dock för tidigt att uttala sig om, säger meteorologen Sandra Fyrstedt.

ANNONS

Mördarsnigeln, som den nu officiellt benämns (tidigare Spansk skogssnigel, Arion vulgaris), är en invasiv art som hamnat utanför sitt normala utbredningsområde, något som ofta sker med hjälp av människan. I Sverige upptäcktes den vid en växtanläggning utanför Helsingborg 1975 och hade troligen kommit till landet via en transport med jord och växter.

Han upptäckte mördarsnigeln

Redan då var Ted von Proschwitz involverad. Han var den förste forskaren som kunde konstatera att mördarsnigeln intagit Sverige.

– Jag hade mina misstankar och några år senare senare fick vi dem bekräftade. Redan året efter, 1976, var mördarsnigeln i Göteborg, närmare bestämt i Askim, berättar han.

Mördarsnigeln har fått sitt namn eftersom den är så glupsk och fullkomligt kan ta död på odlingar – dessutom är sniglarna kannibaler och drar sig inte för att äta upp sina snigelkompisar. Förutom att den krossar odlarens drömmar ställer den till stor ekonomisk skada för de som jobbar med växter och grönsaker kommersiellt.

Under 1980-talet exploderade mördarsnigelns utbredning i landet. Den har även konstaterats i Norrlands inland, bland annat i Vilhelmina, trots att forskarna trodde att det var för kallt.

– Snigeln har uppenbart en förmåga att anpassa sig och hitta tillräckligt varma platser för att övervintra. Även klimatförändringen kan påverka, säger snigelexperten.

ANNONS

Tusentals sniglar i trädgården

I Västsverige är den glupska snigeln vanlig, särskilt i inlandet, något som många bittert fått erfara.

– Vi har bland annat rapporter från Dalsland där man under sommarkvällar kunnat ta tusentals sniglar i en enda trädgård flera kvällar i rad. Bland invasiva arter finns mördarsniglar med på topp-100 listan i världen som en av de mest skadeverkande, säger Ted von Proschwitz.

Mördarsniglar sätter i sig det mesta i grönsakslandet där saftig sallad är hårdvaluta. Även bär är populärt. Bland blommorna ska man vara extra rädd om sina tagetes, lupiner och dahlior.

Mördarsniglar orienterar sig efter lukt och doft. Vitlök, lavendel och persilja är mindre populärt. De undviker även barrväxter och växter med hårda, läderartade blad, exempelvis rhododendron.

Problemet förutom den goda aptiten är att mördarsnigeln har en kolossal förmåga att föröka sig.

– Det handlar om massförökning. En enda snigel kan lägga 400 ägg, även om alla inte överlever. Men om man betänker att mördarsnigeln är tvåkönad (hermafrodit) och alltså kan befrukta sig själv, så blir det en hel del, säger han.

Efter åtta veckor är mördarsnigeln könsmogen. De som kom till världen sent på säsongen i fjol är de som övervintrat – och som vill ut nu.

Igelkott och grävling ratar dem

Ett annat problem forskarna ser med mördarsniglarna är att den biologiska balansen rubbas genom hybrider med inhemska snigelarter, och att mördarsnigeln inte har några naturliga fiender.

– Myskankor äter dem, liksom vissa vilda andfåglar. Rovskalbaggar kan ta små sniglar. Igelkott och grävling kan till nöds stoppa i sig mördarsniglar, men ratar dem i regel eftersom de är så slemmiga. Hjälp kommer även från trädgårdsglanssnäcka och källarglanssnäcka som äter upp mördarsnigelns ägg, säger Ted von Proschwitz, något han konstaterat det i en av sina många undersökningar.

ANNONS

Den som inte vill ha mördarsniglar i trädgården får ge sig ut på jakt, lämpligtvis tidigt på säsongen för att hålla dem i schack. Kväll och natt är bäst eftersom det är svalare och fuktigare, en tid då snigeln är aktiv.

Bjuder sniglarna på gravöl

– Bästa vapnet är en skarpslipad spade som man helt enkelt halshugger sniglarna med. Snittet bör sitta cirka en halv till en centimeter från framänden. Då dör sniglarna direkt. Även om de är skadedjur som ställer till stor skada tycker jag att de slippa en plågsam död. Även sax eller kniv går bra, men med spade slipper man alla böjningar. Salt mot sniglarna tycker jag att man ska undvika, den uttorkande processen som följer är plågsam, det blir dessutom väldigt slemmigt, säger Ted von Proschwitz och fortsätter:

– Vill man inte ut på jakt finns olika fällor att köpa, bland annat med vätska. Koppar gillar de inte, så en kopparlist utmed pallkragen kan vara effektivt och har man stora områden finns effektiva elstängsel mot just mördarsniglar.

En del bjuder sniglarna på gravöl?

– Doften lockar, sedan blir de berusade och drunknar. Problemet med vätskefällor är att att man måste har rätt stora kärl, annars blir det snart fullt.

ANNONS

Gräv ner sniglarna

När sniglarna avlivats ska de helst grävas ner och inte läggas på komposten eller på ställen där de kan locka till sig levande mördarsniglar. Av samma skäl bör man enligt Ted von Proschwitz undvika att lägga potatisblast och andra växtdelar på den vanliga jordkomposten.

Den information om mördarsniglar, och andra sniglar, som Naturhistoriska museet i Göteborg får in kommer till stor del från allmänheten.

– Den hjälpen är oerhört värdefull och underlättar kartläggningen. Från vår sida kan vi ge råd och tips i kampen mot sniglarna. Vi kan också hjälpa till med att artbestämma och undersöka olika sniglar. Men har man en brun snigel i trädgården eller på gräsmattan så är det i 90 procent av fallen en mördarsnigel, säger Ted von Proscwitz.

ANNONS