Fyrar längs västkusten moderniseras – kan bli svåra att känna igen

För cirka tio miljoner kronor gör Sjöfartsverket en rejält upprustning av drygt 20 fyrar längs västkusten i sommar. I en del fall förändras utseendet.
– Fyrar är alltid ett känsligt ämne – men vi kommer så långt det är möjligt att behålla fyrarnas karaktär, säger byggprojektledaren Jakob Olofsson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De aktuella fyrarna finns mellan Onsala och Fjällbacka och har alla kommit till åren när det gäller skick och driftsäkerhet.

– Fyrarna är dåliga och har passerat sin tekniska livslängd. Därför kommer konstruktionerna att förändras och tekniken att moderniseras, bland annat med LED-lampor och solpaneler, säger Jakob Olofsson.

LÄS MER:Livet vid Bohusläns äldsta fyr var inte alltid så lätt

”Blir en total makeover”

Det innebär att gamla konstruktioner rivs och ersätts med nytt material.

– Man kan beskriva det som en total makeover, säger han.

I flertalet fall kommer båtfolket att känna igen sin fyr – men på några platser kan det blir en tydlig förändring av fyrens utseende.

– Vi vet av erfarenhet att förändring av fyrar är känsligt för många. Men målet är att behålla fyrens känsla och karaktär så att den visuella förändringen blir så liten som möjligt. Det handlar framför allt om att modernisera tekniken och byggmaterialet, säger Jakob Olofsson.

ANNONS

LÄS MER:Så ska livet i Mollösund få ett ökat blodflöde

Här är fyrarna som rustas upp:

Följande fyrar och kummel påverkas av arbetet:

Hallands Svartskär, Kungen, Södra Syster, Djupskär, Bråtö, Gravarne Nedre, Lyr, Råö Övre, Råö Nedre, Järnskär, Käringö Kummel, Oxskär, Porsnäsudde, Lilla Köttö, Södra Meholm, Breviksudde Övre, Koljebergskil Nedre, Strömholmen, Vinterholmen, Stenskärsrännan, Otterholmen, Fisketången Östra och Fisketången Västra..

Källa: Sjöfartsverket

I grunden handlar upprustningen om att förbättra drift- och sjösäkerheten, men också om att underlätta framtida underhåll av fyrarna och att minska kostnaderna för det arbetet.

Varnar: ”Båtlivet påverkas”

”Makeovern” av de drygt 20 fyrarna inleds i juni med Sjöfartsverkets arbetsfartyg Fyrbjörn och beräknas som längst hålla på en bit in i september – och det påverkar båtlivet.

– Arbetet bedrivs under dygnets ljusa timmar men vi vill varna båtägare och andra som rör sig i området för att det kan innebära driftuppehåll för fyrarna. Framför allt kan det bli ett tidsmässigt glapp mellan monteringen av fyrkurarna och den tekniska installationen.

Är det en säkerhetsfråga om fyren plötsligt slutar blinka?

– Det kan det vara och vi kommer att vara tydliga med information när arbetet sker och vilka områden det gäller. Men ur säkerhetssynpunkt hade det varit mer allvarligt att inte renovera fyrarna eftersom de är i så pass dåligt skick, säger Jakob Olofsson.

LÄS MER:Här växer bananer i Uddevalla

Jakob Olofsson, projektledare för Sjöfartsverkets makeover av fyrar på västkusten.
Jakob Olofsson, projektledare för Sjöfartsverkets makeover av fyrar på västkusten. Bild: Privat

Totalt har Sjöfartsverket cirka 200 fyrar från Varberg upp mot norska gränsen. En fortsättning av moderniseringen kan bli aktuell under 2023.

Sommarens projekt beräknas kosta cirka tio miljoner kronor.

LÄS MER:Personalen räddade bygghandeln vid färjan och havet i Lyresund

ANNONS