Gjorde inbrott i pizzeria och tände eld på kartonger – frias från mordbrand

I februari anlades en brand i en pizzeria i Strömstad. Det visade sig att pizzerian haft inbrott och två personer åtalades. Nu frias de båda från misstankar om mordbrand, men döms för andra brott.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En man i 20-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha gjort inbrott på en pizzeria i centrala Strömstad. I samband med inbrottet satte de också fyr på ett antal pizzakartonger och kom att åtalas för mordbrand. De misstankarna frias de dock från, även om de döms för andra brott.

Det var någon gång på natten den 18 februari som pizzerian drabbades av inbrott genom att ett fönster slogs sönder. Ägaren och en anställd på pizzerian vittnade i domstolen om att det efteråt var stor oordning i lokalen, och att kylar och frysar stått öppna så att råvaror hade förstörts.

ANNONS

Dessutom hade det också uppstått en brand på pizzerian. Kartongerna som antänts låg på en träbänk, men elden tog sig inte i något annat och dog ut av sig själv. Det var mannen i 20-årsåldern som hade tänt eld på kartongerna, men kvinnan som var med honom ansågs lika medskyldig av domstolen. Dock var det inte frågan om någon mordbrand, vilket åklagare hade åtalat de båda för. Räddningstjänstens expert hade kommit fram till att det inte fanns någon reell chans för att branden verkligen skulle ta sig på allvar och sprida sig.

Stal elsparkcykel och lastbil

I stället döms de för skadegörelse, i och med att bänkskivan skadades vid branden. De döms också för stöld, eftersom de brutit sig in i pizzerian och stulit mobiltelefoner, kontanter, tobaksvaror och en elsparkcykel, bland annat. De stal också en lastbil som tillhörde pizzerian och döms för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Lastbilen hittades senare en bit utanför mannens och kvinnans hem och i bostaden hittades elsparkcykeln. Polis säkrade också bilder på det andra stöldgodset som fanns hade funnits i bostaden och på filmer som visade hur mannen tände eld på pizzakartongerna.

Mannen bekräftade under rättegången flera av de uppgifter som framkommit i utredningen medan kvinnan inte hade några förklaringar till bevisen som lyftes fram i domstolen. Båda sa att de hade dåliga minnesbilder från kvällen på grund av alkohol och möjligtvis också narkotika.

ANNONS

Manen och kvinnan ska också betala drygt 32 000 kronor i skadestånd till pizzerian. En bra bit lägre en det skadestånd på över 200 000 kronor som pizzerian hade begärt.

ANNONS