Kollage: Karl af Geijerstam / Frida Winter
Kollage: Karl af Geijerstam / Frida Winter

Kolugn häst räddades ur leran

Improvisationsförmåga, några smutsiga brandmän och en kolugn häst - det var receptet bakom en lyckad räddningsinsats.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var strax efter klockan 18 på onsdagskvällen som räddningstjänsten i Strömstad fick larm om att en häst fastnat i leran på en gård utanför Skee, och inte kunde ta sig loss.

- Den hade gått ner i ett ganska så djupt och brett dike, så den satt fast i leran. Det var dessutom ett dräktigt sto, så det var väl lite värdefullt också, säger insatsledare Rolf Olausson.

Utöver ett "aktivt arbete och ganska smutsiga brandmän" fick de även ta hjälp av gårdens traktor och frontlastare, den maskin som används till att lyfta ensilagebalar, förklarar han vidare.

- Det är som en jättegaffel fram som man lyfter eller griper med. Då fäste vi våra syntetgördlar som vi har och lyfter med på den, så lyfte vi helt sonika hela hästen. Och hon var lugn och fin ända tills hon stod på backen.

ANNONS

Det fordrades viss kreativitet och improvisationsförmåga låter det som?

- Det gör det alltid när det gäller djurräddning. Men med lite bra styrning och fantasi så gick det bra. Det var en stor hästgård också, vi hadeväldig nytta av deras kunskap.Vi hade ett jättegott samarbete.

- Allt gick så lugnt tillväga. Det var en förståndig blivande mamma, som nog har varit med förut. Hon förstod mycket väl att hon inte kommer upp därifrån på egen hand,säger Rolf Olausson.

ANNONS