”Lättare att få tag på cannabis än smuggelöl”

Cannabisanvändandet är utbrett bland Trollhättans ungdomar. Polisen råder därför föräldrarna att hålla bättre koll. Så länge efterfrågan finns kommer det finnas en marknad, menar polisen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ett meddelande med texten ”prima grönt dunder”, skickas ut till hundratals ungdomar i Trollhättan som är finns med på en sms-lista. Det är ett vanligt sätt för langarna att komma i kontakt med de unga kunderna. Det berättar gruppchefen för områdespolisen i Trollhättan, Matias Hasselström. Han har varit polis i 13 år och beskriver en situation där tillgången på hasch och marijuana är mycket stor.

– För ungdomar är det i dag lättare att få tag på hasch och marijuana än smuggelöl, säger han.

Sms:en kommer fleragånger i månaden och i samma meddelande finns också kontaktuppgifter till langaren.

Förutom försäljning via sms, sker också langning på en rad olika ställen i Trollhättan. Platserna är utspridda i hela stan, men mest omfattande försäljning sker i centrum. Polisen pekar ut Drottningtorget och Odenhuset som två platser där det alltid varit mycket knarkförsäljning. Det pågår också viss langning på skolor.

ANNONS

– För några veckor sedan grep vi en person på en gymnasieskola. Han hade en större mängd hasch på sig och var troligtvis där för att sälja, säger Matias Hasselström.

Förutom en omfattandeanvändning av olika sorters cannabis kan polisen också se en ökning av kokain.

– Vi har haft en hel del insatser mot våra krogar i Trollhättan. Då har vi hittat personer som varit påverkade men också haft små påsar med kokain på sig. Vi har även hittat personer som är så unga som 16 år, säger han.

Matias Hasselström säger att de hittar cannabisbrukare i alla stadsdelar. Han tycker det är naivt att som förälder tro att ens barn inte använder cannabis för att man bor i ett villaområde.

– Det förekommer överallt. Bara för att man bor i Stavre, Strömslund eller Skogshöjden kan man inte tro att ens barn inte använder cannabis. Föräldrarna måste vakna till nu och inte vara så naiva, säger han.

Matias Hasselström tyckeratt föräldrar med tonårsbarn ska skaffa sig lite mer koll på vad barnen håller på med. Man kan lukta på jackan när de kommer hem så att den inte luktar cannabis. Han tycker också att föräldrar borde kolla igenom fickorna och titta efter cannabis, ögondroppar eller rizlapapper (de papper som används när man rullar en joint).

ANNONS

– Ibland leker jag med tanken på att det kanske inte spelar någon roll hur många kilon vi tar och hur många säljare vi griper. Så länge det finns en marknad som fortsätter att växa kommer någon annan ta kilona hit och andra säljare tar över, säger Matias Hasselström.

Fakta: Tecken föräldrarkan titta efter

 • Röker ditt barn cigaretter är det stor sannolikhet att hen antingen har provat eller kommer att prova cannabis.
 • Jackan luktar rök eller cannabis.
 • Små plastpåsar, det kan ha varit cannabis i.
 • Tändare med cannabisbilder på.
 • Ha koll på vilka Swishbetalningar som görs. Priset på ett gram cannabis är ungefär hundra kronor.
 • Cannabisbilder på ditt barns Facebook-konto.
 • Cigarettpaket kan vara ett gömställe för cannabis.
 • Tuggumi och halstabletter för att dölja röklukt.
 • Ögondroppar.
 • Skolk och försovningar.
 • Enkla mobiltelefoner och digitalvåg kan vara en indikation på att någon säljer narkotika.
 • ANNONS