Kollage: Stefan Karlsson / Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Kollage: Stefan Karlsson / Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så vet du om det är eldningsförbud

Engångsgrillar är inte okej, men hemmagrillen går bra. Räddningstjänstens styrkeledare reder ut vad som gäller när det är torrt i markerna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Med strålande sol och över 20 grader i skuggan är det inte många som klagar.

Men är vädret för bra under en längre tid blir det också torrt i markerna– som nu.

Enligt den prognos för brandrisken som SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar fram ligger risken för skogsbrand just nu på fyra av fem för större delen av vårt område.

– Fyra och fem innebäreldningsförbud. När det är fyra kan man få elda i uppgjorda grillar och fasta installationer men inte i engångsgrillar eller öppna eldar, säger Mikael Bagge, styrkeledare på räddningsförbundet Mitt Bohuslän.

Engångsgrillar förbjudna

Till skillnad från kommunerna Sotenäs, Tanum och Strömstad har räddningsförbundet Mitt Bohuslän, som täcker Uddevalla, Munkedal och Lysekil, inte utfärdat något generellt eldningsförbud, men Mikael Bagge informerar att det ändå är förbjudet att använda till exempel engångsgrillar just nu.

ANNONS

För att veta när det råder eldningsförbud och inte kan man dels kontakta räddningstjänsten, men det finns också en mobilapp som heterBrandrisk ute, informerar Mikael Bagge. Appen, som är framtagen av MSB, är gratis och ger en uppdaterad prognos över brandrisken där man befinner sig.

Viktigt att släcka ordentligt

Vad ska man tänka på om man ska grilla hemma då?

– Hemma brukar det vara ganska okej, där har du tillgång till rinnande vatten om det skulle vara så. Men är man ute i skog och markså får man se till så man verkligen släcker ordentligt, det är det viktiga. Överlag, även när det är tillåtet att använda engångsgrillar, är det viktigt att man ser till att släcka dem ordentligt, säger Mikael Bagge.

ANNONS