Efter den intensiva hettan är nu skyfall på väg in över Bohuslän, enligt SMHI.
Efter den intensiva hettan är nu skyfall på väg in över Bohuslän, enligt SMHI. Bild: Andreas Olsson

SMHI varnar för skyfall: ”Större risk för åska”

Efter två stekheta dagar väntar nu svalare sommartider med risk för skyfall under fredagen. På sina håll kan det komma mellan 30 till 50 millimeter regn.
– Det är större risk för åska, särskilt under lördagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under torsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en gul varning om skyfallsliknande regn, framför allt i Strömstad och i Tanumshede men även resten av Bohuslän kan komma att påverkas. Helgen ser minst sagt ut att bli blöt.

Under fredagsmorgonen gick SMHI ut med att varningen även omfattar Uddevalla kommun.

– Vår prognos indikerar kraftiga lokala skurar på mellan 30 och 50 millimeter. Då gäller det ett visst antal timmar som det kan komma den mängden skurar. Men också lokalt kan det komma mer, och på sina håll kan det knappt komma någonting.

– Det är en stor lokal variation, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Enligt prognosen ser det även ut att finnas större risk för åska på sina områden.

– Särskilt under lördagen ser det ut att komma skurar med åska. Vi håller på att gå över i ett läge där det finns en ökad risk för kraftiga skurar och åska.

– Det kan även förekomma i andra delar av Bohuslän, men i nuläget ser det inte ut att ge konsekvenser för att hamna på någon varningsnivå.

Skyfall som kan påverka trafik och fastigheter

Skyfallen kan komma att påverka trafiken med översvämmade vägar. Även källare och dagvattensystem kan komma att påverkas.

Enligt meteorologen Sofia Söderberg grundar sig prognosen i att vädersystemen fördelar sig i atmosfären.

– Det är en frontzon som trycker på varmluft och kalluft eller vice versa, vilket resulterar i att det kan komma skurar mer söderut också. Bor man i närliggande områden så kan man vara vaksam.

Gul varning innebär

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad kan du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Källa: SMHI

ANNONS