Stormen Nora drar in över Bohuslän – flera dagar av blåst väntas

SMHI vädervarnar för kraftiga vindar och snöfall längst med Bohuskusten. Stormen som döpts till Nora kommer framför allt påverka södra Sverige men även västkusten kommer märka av ovädret under helgen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

SMHI har utfärdat en gul varning gällande blåst över Skagerrak och Kattegatt med start under torsdag kväll, och det är flera dagar av blåst som väntas för Bohuslän.

Vindarna beräknas under torsdagskvällen pendla mellan 14-17 meter per sekund över havet och som kommer dra in över Bohuskusten.

– Det kommer vara hårda vindbyar utmed kusten, tidvis mycket hårda vindar, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Så namnges stormarna

Vindarna kommer avta under fredagen för att sedan blåsa upp igen under kvällen. Då kommer även temperaturerna att sjunka och både snö och blötsnö väntas längst med kusten.

ANNONS

– Under fredagseftermiddagen kommer det blåsa upp igen med vindbyar, detta i kombination med nederbörd av både snö och blötsnö som kommer hänga kvar till lördagsmorgonen, säger han.

– Här väntas mellan fem och tio centimeter nysnö falla vilket gjort att vi just utfärdat även en snövarning för både fredag och lördag, säger han under torsdagen.

Detta innebär gul snövarning:

Snöfall som kan ge problem i trafiken.

Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas i kombination med vind och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

Besvärligt underlag på vägarna

Förutom besvärlig blåst kan nederbörden ge problem för trafikanter på Bohusläns vägar och där förare uppmanas vara vaksamma på underlaget när temperaturerna kommer att ligga runt nollan.

Solen väntas tillfälligt kika fram under lördagen och tidig söndag men redan på eftermiddagen kommer ett nytt snöområde dra in över Bohuslän.

– Det ser ut som att det snöområdet kommer att hålla i sig även under måndagen. Under dessa dagar finns också blåst att räkna med, säger han.

Under torsdagen och fredagen har även en varning för höga vattenflöden utfärdad men gäller under torsdagen enbart Mölndalsån. Hårda vindar i kombination med nederbörd har för Bohusläns del en tendens att skapa problem både på vägar i form av översvämningar, men även träd som faller över elledningar eller hindrar tågtrafiken.

LÄS MER: Omkullfallna träd och översvämningar efter stormen Malik

ANNONS