Vårdpersonal säger upp sig på grund av trötthet

NU-sjukvården står inför en tuff sommar där många i personalen nu dessutom säger upp sig på grund av trötthet. Det leder i sin tur till en ännu värre personalbrist än den som redan finns.
– Nu är man riktigt, riktigt trött och nu känner många att det inte är värt det längre, säger Anna Tjus på Vårdförbundet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det finns en hög belastning på vården just nu och inför sommaren förväntas personalsituationen inom vården bli värre än vanligt. Nu säger många dessutom upp sig för att situationen har blivit för ohållbar.

– Vi har flaggat för en jobbig arbetsmiljö länge, redan före pandemin. Men det blir mer och mer allvarligt, säger Anna Tjus, huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom NU-sjukvården.

Att många väljer att säga upp sig handlar till stor del om trötthet men även besvikelse.

– Att man är trött är definitivt en anledning men också att man är besviken. Man gillar sitt jobb men man får inte tillräckligt bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Då känner man sig otillräcklig.

ANNONS

Många säger upp sig inför sommaren

Att många väljer att säga upp sig nu inför sommaren kan handla om att man vet om att det var väldigt tufft redan förra sommaren.

– Jag tror att vissa nog gör det lite medvetet för att man inte orkar en till sådan sommar. Jag är jättebekymrad för våra medlemmar och deras arbetssituation och jag har full förståelse för att folk söker sig härifrån. Många är slitna och trötta, säger Anna Tjus.

Men att säga upp sig och byta jobb behöver inte alltid vara enkelt eftersom det kan vara jobbigt att vara ny på en arbetsplats och allt vad det innebär.

– Jag vet att en del av våra medlemmar tycker det är jobbigt att byta jobb också så därför väljer många att stanna.

Erbjuds ersättning

I Västra Götaland har vårdpersonalen erbjudits 10 000 kronor per flyttad semestervecka. Alternativet är att man kan få 1800 kronor per flyttad semesterdag.

– Man får fyra veckors semester men det ger inte alltid tillräcklig återhämtning när det är så hög belastning resten av sommaren. Sen kanske man inte får semester tillsammans med sin familj heller.

Under tisdagen meddelade dessutom NU-sjukvården att ledningen beslutat om att gå upp i stabsläge på grund av den ansträngda situationen.

ANNONS

– Man vill tydliggöra att vi inte är i ett normalläge just nu och att vi har en hög belastning, säger Anna Tjus.

ANNONS